Czemu powinno się regularnie czyścić separator tłuszczu
Description
Sieć kanalizacyjna w miastach narażona jest na różnorodne obciążenia, a tłuszcze są jednym z podstawowych zagrożeń dla jej prawidłowego funkcjonowania. Wszelkie gastronomiczne lokale generują duże ilości tłustych ścieków, dlatego montaż odpowiednich separatorów stał się technicznym standardem. Koszty naprawienia niedrożnych kanalizacyjnych rur mogą naprawdę być pokaźne, a systematyczne serwis separatorów skutecznie im zapobiega.
Przyklejony do ścianek tłuszcz wpływa na ryzyko rozwijania się niebezpiecznych patogenów, a te z kolei stać się mogą powodem problemów zdrowotnych. Insekty i gryzonie są przyciągane silnie przez zapach fermentującego tłuszczu, a ich zauważenie w lokalu gastronomicznym może spowodować zamknięcie działalności. Za bardzo wypełniony separator przestaje pełnić swoje podstawowe funkcje, a wytwarzane zanieczyszczenia będą się przedostawać do kanalizacji.
Przepisy ochrony środowiska nakładają surowe kary za odprowadzanie mocno zanieczyszczonych ściekach, a cała odpowiedzialność spoczywa na właścicielu lokalu. Za rzadkie czyszczenie separatorów prowadzi do zmniejszenia jego roboczej pojemności, a efektywność urządzenia drastycznie spada. Zwiększone koszty energii elektrycznej mogą być zaskakującym skutkiem niedrożnego separatora, ponieważ pompy muszą pracować przy większym obciążeniu. Ubezpieczyciele mogą odmówić wypłacenia odszkodowania za szkody spowodowane zalaniem, jeśli udowodnią ewentualne zaniedbania w konserwacji. Z tego też powodu systematyczny przegląd separatorów jest obowiązkowy, jeżeli będzie się chciało prowadzić działalność gastronomiczną na odpowiednim poziomie.
+Tekst Sponsorowany+